Skolekamp - headerbilde Bildet er fra en ungdomsskole i Nordland. Foto Salten Friluftsråd

Skolekamp i friluftsliv

 

 

Invitasjon til ungdomskoler i Dalane til uhøytidelig konkurranse i friluftslivs aktiviteter.  Øvelsene og aktivitetene er allsidige og kan forankres i mange fag og kompetansemål. Det passer godt i   kroppsøving , valgfagene fysisk aktivitet og helse eller natur, miljø og friluftsliv. I disse fagene inngår friluftsliv som en naturlig del. Kompetansemålene i disse fagene som bla allemannsretten vil bli berørt i konkurransen

 

 

 

Konkurransen  gjennomføres i nærområdet til skolen. Her deles gruppen inn i lag på 4-7 personer som skal gjennomføre 5-10 ulike frilufts øvelser. Dalane Friluftsmester er en uhøytidelig og lærerik skolekamp i friluftsliv. 

 

 

 

Mål

 

Oppgavene i Dalane Friluftsmester setter friluftslivsferdighetene på prøve, samtidig er de lekne, gjennomføres på kort tid og er lette å forstå

 

 

 

Målet med i Dalane Friluftsmester er å ha det morsomt, leke og utfordre hverandre i uhøytidelige konkurranser. Det er derfor viktig at alle som deltar har fokus nettopp på det. Alle Dalane Friluftsmester arrangementene er sutrefrie og skal gjennomføres med så lave skuldre som mulig. Lik fordeling av gutter og jenter på hvert lag anbefales. 

 

 

 

Frilufts øvelsene i konkurransen er knyttet til relevante tema innenfor friluftsliv og kompetansemål i grunnskolens lærerplaner. Vi nevner her høsting, navigasjon, førstehjelp, knuter, bevegelseserfaring, mat, bål, bruk av småutstyr som kniv, sag, øks og spade, bekledning, vær, naturkunnskap, bruk av varmekilder, overnatting og leirliv, transport av utstyr og ikke minst å beherske elementene vann, luft og snø.

 

Hvor

 

Arrangementet  er  lokalt på hver skole sitt nærområde. Det bør settes av en dobbeltime eller 2-3 timer til gjennomføring.  

 

 

 

Skoler som vil være med må stille med 2 voksne personer som kan delta i gjennomføringen.

 

 

 

Påmelding til

 

naturligvis@friluftsrad-dalane.no